söndag 16 mars 2008

Gatuslagsmåls-syrran!



Oj-oj-oj-oj-oj! Inget förgyller söndagen som lite slagsmålsfilm! Eftersom jag har sett alla Kung Fu-filmer i min samling så blir andravalet Karate-film vilket är helt OK när Shinichi Shiba och Etsuko Shihomi står för pryglingen.

Jag har precis sett Sister Street Fighter som är en spin-off serie från jättesuccén Street Fighter med Shinichi(Sonny) Shiba från 70-talet. Etsuko Shihomi debuterar blott 18 år gammal och hon står för 83 % av asskick-ration. Krigsvråls-snittet ligger på 9.2 skrik i minuten under en slagsmålsscen, vilket är högt. Vad som fick mig att njuta mest under denna första SSF-film av fyra, var att den här filmen måste ju vara den största förebilden av alla för sidoscrollande slagsmålsspel till samtliga TV-spelskonsoller. Filmen var som en del ur Double Dragon-serien som fanns tillgänglig på bland annat Nintendo 8-bit och 16-bit.

Här följer ett jämförelse-chart jag gjort mellan sidoscrollande Beat 'em up-spel och Sister Street Fighter:

    • En ensam hjälte i form av karatetjejen Koryu får 1 minut in i filmen reda på att hon måste rädda sin bror.
      • Jämför: En introscen likt den i Final Fight till Super NES där borgmästarn Haggar blir uppringd av skurkar som säger att de kidnappat hans dotter. Han ger sig genast av till slummen och rensar upp.
    • Under filmens gång så ställs Koryu mot hundratals vakter/underhuggare som hela tiden dyker upp från ingenstans med ett gemensamt mål: att spöa henne.
      • Jämför: Sidoscrollande Beat 'em up likt Double Dragon. Där finns 5-6 olika sorters fiender som kontinuerligt dyker upp på varje nivå. När du besegrat dem så avancerar du längre och längre fram på nivån.
    • Koryu skaffar sig så klart vänner under sin strävan att finna sin bror. Bland annat så dyker Sonny Chiba upp och hjälper henne att spöa fiender. Ytterligare en karate-tjej ansluter.
      • Jämför: Alla sidoscrollande co-op-fightingspel. Det vill säga, Beat 'em up-spel som man kan spela två stycken samtidigt. Bröderna Billy och Jimmy Lee i Double Dragon eller Cody och Guy som hjälper Haggar i Final Fight-serien.
    • Ju längre indragen Koryu blir i denna härva och ju mer problem hon ställer till för skurkarna i sökandet efter sin bror så måste de anlita starkare och duktigare kämpar för att försäkra sig om att döda henne.
      • Jämför: Minibossar! De finns i slutet och ibland i mitten av varje nivå. De har särskilda attribut som till exempel ett vapen som de är experter på eller att de är tvillingar med en gemensam blodtörst. I Sister Street Fighter så fanns det de mest utmärkande minibossarna någonsin i slagsmålsfilm. De 7 thaiboxer-brudarna som för övrigt var klädda i leopardkläder, Den smått homosexuelle Nunchuk-specialisten med de flickiga krigsvrålen, Samurajen, Prästen med harpunen, Psykopaten med blåsröret och skölden, med flera.
    • Vid ett eller två tillfällen så var både jag själv och skurkarna säker på att Koryu blivit dödad. Ett av de tillfällena var när hon inte klarade av Samurajminibossen i en fight på en hängbro.Hon föll då 70 meter till en säker död i vattnet. Skam den som ger sig, för några minuter senare så dök hon upp och sparkade ner några fler underhuggare.
      • Jämför: Hon använde självklart en Continue efter att hon dött. Fightingspel har oftast 3-4 stycken under hela spelet innan det blir Game Over.
    • Självklart så finns det ju EN elak jäkel bakom hela organisationen som styr och ställer. Han eller hon är självklart bättre än alla slagskämpar han/hon har hyrt in och han/hon är elakast av alla. Det är honom som Koryu gör upp med allra sist i filmen.
      • Jämför: Slutbossen så klart!! Den sista du måste besegra för att klara spelet och rädda den som räddas skall! Slutbossen är i regel alltid svårast men gällande Sister Street Fighter så tyckte jag nog att Koryu hade större problem med andra minibossar än med slutbossen.
Avslutningsvis så vill jag bara ta upp mina tre favorit-dödsfall i Sister Street Fighter.

  1. Koryu möter en miniboss som är expert på japanska Sai-knivar. Hon avväpnar honom och voltar över honom samtidigt som hon trycker ner en av hans egna knivar rakt ner i hans huvud.
  2. I den sista massfighten som äger rum i slutbossens herrgård så dyker Sonny Chiba upp. Han möter en tjockis som han kör tre karatefingrar rakt in i magen på. Det lämnar ett hål varpå inälvor rinner ut.
  3. Strax innan ovanstående dödsfall inträffar så slåss Koryu mot en skallig och hattbärande miniboss i vit kostym. De brottas lite och sedan vrider Koryu nacken av honom. Minibossen reser sig ändå upp, lite som i trans, och går ned för trappen... baklänges! Det visar sig att hans huvud vridit sig hela vägen bakåt, Exorsisten-style.

1 kommentar:

Marcelo Obón Olivares sa...

Haha... genialiskt! Kan nog vara det bästa du har skrivit i ditt blogg! Men... finns bara en grej jag inte gillade... nu är jag sugen å att spela Final fight igen! Så länge sedan... älskar det spelet!