torsdag 22 januari 2009

Hon är inte från Duvemåla

Ett av mina största guilty pleasures är Christina Lindberg. Hon är Sveriges största pinuppa/utvikningsmodell/kvinnliga sexikon genom tiderna. Hennes vackra, söta och nästan oroväckande barnalika ansikte är dock inte det bästa med Christina. Det är utan tvekan hennes bröst! Det är en byst som inte är av denna värld. Det är en byst som får mig att börja vända blicken mot skyn och tänka "Kanske finns Han däruppe ändå.". Om jag kunde så skulle jag stoppa mina två sängkuddar med Christina Lindberg-bröst och förmodligen få den skönaste sömnen någonsin. Kära Tomten, jag vill ha Christina Lindberg i julklapp. Anno 1973, då...

Christinas popularitet som utvikningstjej ledde henne oförhindrat till en filmkarriär både inhemskt och utomlands. Hon var varken duktig skådespelerska eller behärskade engelska språket särskilt bra när hon var aktiv under 70-talet, men det spelade föga roll då hennes karaktärers öde mest gick ut på att bli sexuellt ofredad eller våldtagen. Märkligt. Var det mannens största fantasi under tidigt 70-tal? Att få bestiga Christina Lindberg mot hennes vilja?

Japanerna är ett perverst litet folkslag(det är inte rasism, det är allmänbildning) och filmproducenter därifrån upptäckte Christina och ville självklart ha med henne i sina filmer. De såg henne nästan som en gudinna men inte heller i detta land utvecklades hennes rollfigurer. Våldtäkt och sexslav stod återigen på agendan. Allt, så klart, i oskyldig mjukporrsmanér à la 70-tal.

Det finns en röd tråd i vad Christinas insats gick ut på i dessa urval av filmer hon medverkade i:

  • Exponerad - Christina blir sexuellt utnyttjad och har frivilligt sex. Om du inte har sett Loffe "Låt kameran gå" Carlssons snopp innan så är du in for a treat. Om ni kan er svenska filmhistoria så tittar även Håkan Westergren förbi. Stor stjärna på 30- och 40-talet bredvid Thor Modéen och Åke Söderblom.
  • Anita - ur en tonårsflickas dagbok - Christina är nymfoman och har sex med vem som helst på grund av hennes sjukliga behov. Hon har även frivilligt sex med mannen som botar henne: En pinfärsk Stellan Skarsgård.
  • Sex and fury - Christinas Japan-debut. Hon blir sexuellt utnyttjad av sin spionchef. Inget frivilligt sex från hennes sida men hon spelar poker och skjuter pistol faktiskt.
  • Sexresa till Japan - Christina blir hållen som sexslav och blir sexuellt utnyttjad. Hon rymmer och blir... sexuellt utnyttjad. Hon hamnar sedan återigen hos sin kidnappare och utvecklar sedan ett kärleksförhållande i bästa Stockholmsyndrom-stil och har frivilligt sex.
  • Thriller - en grym film - Christina hamnar i fel sällskap, tvingas bli sexslav och blir sexuellt uttnyttjad. Inget frivilligt sex. Hon förbereder sig för en gruvlig hämnd och utför den.
  • Wide open - Christinas roll är väldigt liten och är även en av de få där hon inte blir sexuellt utnyttjad. Endast frivilligt sex.

Personligen så kan jag inte låta bli att skratta när jag ser dessa filmer. De roar mig helt enkelt. Det har förmodligen att göra med att sex är en sådan stor och uttjatad del av samhället medan sex på den tiden precis hade börjat blomstra. Det i sin tur gjorde att filmer i den stilen som Christina Lindberg medverkade i var THE SHIT! Med andra ord det häftigaste och sexigaste man kunde se utan att det var renodlad porr. Mjukporr eller Lekporr är ord som det kan beskrivas bättre med. Idag är de dock rentav fjantiga men ack sådana kultfilmer.

Christina Lindberg är en stor del av popkulturhistoria och driver idag en tidning vid namn Flygrevyn. Minnet av henne, för min del, kommer alltid vara den vackra flickan med rådjursögonen... samt de mest makalösa pattarna som någonsin funnits!!

2 kommentarer:

Marcelo Obón Olivares sa...

Ditt bästa inlägg hitills... couldn't agree with you more, min bäste Duke!!!

Astrid Wrangö sa...

Henke, det är inte ditt tv-spelande som hindrar dina framgångar hos det motsatta könet - det är christina lindbergs bröst-i-kuddfodralet-fantasin!Trés bizarre. Fast jag håller med :D